Chokerek

Choker nyaklánc típus, amely a nyak köré szorosan helyezve hordható. Általában vékony, széles, műbőr vagy bőr anyagból készül, és lehet egyszerű, dekoratív vagy szexi kiegészítő is. A choker nyakpántok különböző hosszúságúak lehetnek, de általában a nyak alapjához vagy a kulcscsontig érnek. A chokerek divatosak voltak az 1990-es években, és azóta is népszerűek maradtak. Sok különböző stílusú choker nyaklánc létezik, beleértve a bőrből vagy szövetből készült egyszerűtől a gyöngyökkel, strasszokkal, csipkékkel vagy más díszítésekkel ellátottakig. A chokerek kiegészítők lehetnek egy szexi, divatos vagy akár átlagos ruhákhoz is.

Aktív szűrők

A choker – mi is pontosan, milyen változatokban rendelhető és mire használják?

A chokerek olyan nyakpántok, amik szorosan rásimulnak a nyakra.

A chokerek története:

A divat világában már az ókorban megjelentek a chokerek. Egyiptomban népszerűek voltak, ahol a meleg klíma miatt a nők gyakran viseltek lenge, nyitott ruhákat melyeknek tökéletes kiegészítője lehetett egy díszes nyakpánt. A chokereket elsősorban állatcsontokból készítették és különféle drágakövekkel, fa és fém medálokkal díszítették. Azonban nem mindenki engedhette meg magának ezen kiegészítők viselését. Ennek egyetlen egyszerű oka volt - a chokereket kézművesek készítették, ami mindig magas árat jelentett.

Különböző kultúrákban és történelmi időszakokban a chokerek különböző jelentéssel bírtak. Néhány kultúrában a chokernek spirituális vagy védelmező jelentősége volt.

A chokerek a középkor vége felé újra a divat középpontjába kerültek. Az arany vagy ezüst, drágakövekkel kirakott masszív darabokat általában finom kiegészítőkkel kombinálták.

A chokerek aranykora a felvilágosodás idején következett be. Ekkor robbantak be a divatba a mélyen dekoltált ruhák, amelyek tökéletes hátteret adtak a choker nyakláncoknak. Különösen divatosak voltak a textil alapú változatok, mint a bársony, a selyemszalagok, a tollak és a lenyűgöző csipkék által díszített chokerek.

A '90-es években a chokerek újra népszerűvé váltak a tinédzserek és fiatalok körében, és azóta is időről-időre visszatérnek a divatba. Legutoljára 2017-ben volt nagy visszatérő a divatvilágban.